Δείτε πού κάνει καλό η μυρωδιά του δενδρολίβανου

Δείτε πού κάνει καλό η μυρωδιά του δενδρολίβανου
«Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιθανή οικονομική και απλή λύση για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων στα παιδιά»
Λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών αλλά και των ενδο-σχολικών εξετάσεων, νέα έρευνα έρχεται για να αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει η μυρωδιά του δενδρολίβανου στις σχολικές επιδόσεις ενός παιδιού.




Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σχολικές εξετάσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα τους... μυρίζοντας ένα δεντρολίβανο.

Το ξυλώδες αυτό βότανο, που πολύ συχνά χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση στα διάφορα φαγητά, φαίνεται ότι πέρα από τη γεύση ενισχύει και τη μνήμη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα, οι μαθητές-σπουδαστές, φορούσαν κλαδάκια δεντρολίβανου στο κεφάλι τους, καθώς υποστήριζαν ότι αυτό τους βοηθούσε στην ενίσχυση της μνήμης τους.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria διαπίστωσαν ότι το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου, όντως, συμβάλει σημαντικά στην καλή μνήμη των παιδιών. Η έρευνα αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας προηγούμενης έρευνας που αποκάλυψε ότι η μυρωδιά του δενδρολίβανου ενισχύει τη γνωστική λειτουργία των ενηλίκων.

Ο Dr. Moss, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι το άρωμα του αιθέριου ελαίου του δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ενήλικες» και συμπληρώνει «γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η μνήμη σ' ένα ακαδημαϊκό επίτευγμα, θέλαμε να δούμε αν παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να υπάρξουν σε παιδιά σχολικής ηλικίας».

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 40 παιδιά ηλικίας 10 έως 11 ετών, τα οποία συμμετείχαν σε διάφορες δοκιμασίες που περιελάμβαναν διαφορετικά νοητικά τεστ.

Μερικά από τα παιδιά αυτά τοποθετήθηκαν, τυχαία, σε ένα δωμάτιο που είχε διαχυθεί άρωμα από έλαια δενδρολίβανου, ενώ κάποια άλλα σ' ένα δωμάτιο που δεν υπήρχε καθόλου μυρωδιά.

Τα παιδιά εξετάστηκαν μεμονωμένα, καθισμένα στο τραπέζι απέναντι από τον ερευνητή.

Τα παιδιά που εργάστηκαν στην αίθουσα που ήταν αρωματισμένη με έλαια δενδρολίβανου σημείωσαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες από αυτά που εργάστηκαν στο μη αρωματικό δωμάτιο.

Ο Dr. Moss υποστήριξε: «Γιατί και πώς το δεντρολίβανο έχει αυτό το αποτέλεσμα είναι μία άλλη συζήτηση. Θα μπορούσε να είναι, ότι, το άρωμα αυτό επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκέφαλο» και προσθέτει «γνωρίζουμε ότι η κακή μνήμη σχετίζεται με κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις και ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιθανή οικονομική και απλή λύση για τη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων στα παιδιά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου