Τεχνητό φύλλο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε λίπασμα

Δημιούργησαν ένα «τεχνητό φύλλο», το οποίο χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παραγάγει μόνο του λίπασμα και μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο αύξησης της παραγωγικότητας σε μέρη του κόσμου όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε λιπάσματα.
Για να αποδείξουν ότι η μέθοδος λειτουργεί, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ παρουσίασαν μερικά ραδίκια, με 50% μεγαλύτερο μέγεθος από τα συνηθισμένα, τα οποία παρήχθησαν με τη βοήθεια της εν λόγω τεχνολογίας.




Το σύστημα χρησιμοποιεί το ηλιακό φως και το μετατρέπει σε καύσιμο. Πρώτα διαιρείται το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο και στη συνέχεια ένα βακτήριο που φυτεύεται στο χώμα, καταναλώνει το υδρογόνο αντλώντας παράλληλα διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να δημιουργήσει το καύσιμο με τη μορφή ενός «βιοπλαστικού».

Στη συνέχεια, τα βακτήρια παίρνουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και, χρησιμοποιώντας το βιοπλαστικό, παράγουν στο έδαφος αμμωνία ως λίπασμα για τις καλλιέργειες. Η μετεξέλιξη του τεχνητού φύλλου είναι το βιονικό φύλλο, το οποίο, εκτός από τον καταλύτη που διασπά το νερό, περιλαμβάνει επίσης μικροοργανισμούς (βακτήρια Ralstonia eutropha) που καταναλώνουν το υδρογόνο και, συνδυάζοντάς το με διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, παράγουν υγρά καύσιμα. Επομένως, αυτό το «βιονικό φύλλο» χρησιμοποιεί μόνο φως, νερό και αέρα για να βοηθήσει τα φυτά που το περιβάλλουν να μεγαλώσουν.

Βελτιώσεις
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Ντάνιελ Νοσέρα, που μίλησε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σικάγο, θα είναι να βελτιωθεί περαιτέρω η αποδοτικότητα του βιονικού φύλλου, ώστε μια μέρα οι φτωχοί αγρότες να παράγουν μόνοι τους τα δικά τους λιπάσματα. «Οι φτωχότερες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχουν πάντα τους πόρους να κάνουν κάτι τέτοιο. Πρέπει να σκεφτούμε ένα σύστημα διανομής για να δοθεί ακριβώς εκεί όπου υπάρχει ανάγκη» ανέφερε ο καθηγητής Νοσέρα.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΩΤΟ-ΣΥΝΘΕΣΗ

Η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος τεχνητής φωτοσύνθεσης παρακάμπτει τους παραδοσιακούς κύκλους παραγωγής ενέργειας. Αντί να χρησιμοποιηθεί ο ήλιος για την παραγωγή ηλεκτρισμού που θα τροφοδοτήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων, οι βιολογικές μέθοδοι μπορούν να παρακάμψουν τα ενδιάμεσα στάδια και να αυξήσουν την αποδοτικότητα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου