Πενήντα εκατ. ευρώ για να πρασινίσει η Θεσσαλονίκη

Ένα σύνολο περίπου 50 εκατ. ευρώ για την αύξηση του πρασίνου και για την αξιοποίηση χώρων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπως στρατόπεδα και ανενεργοί βιομηχανικοί χώροι, προβλέπει ως χρηματοδότηση το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο άξονας «Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική», είναι ίσως ο σημαντικότερος του σχεδίου, που έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, και αποτελεί τη σημαντικότερη «πράσινη» παρέμβαση που έχει γίνει στο πολεοδομικό συγκρότημα.




Εκτός από τα στρατόπεδα και τους ανενεργούς βιομηχανικούς χώρους, προβλέπονται σημαντικά κονδύλια για επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, για πράσινα δώματα και κάθετους κήπους, για το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά κυρίως για δημιουργία πυρήνων πρασίνου σε όλη την πόλη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο συγκεκριμένος άξονας έχει τρεις συγκεκριμένους στόχους:

1.Βελτίωση της προσαρμοστικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (με τη χρήση της οικοσυστημικής προσέγγισης).

2.Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος.

3.Ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Κλιματική αλλαγή

Ο πρώτος στόχος περιέχει έργα που αφορούν σε αντιπλημμυρική προστασία, στην προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου και σε συστήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στο συγκεκριμένο άξονα οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να διαθέσουν τα πρώτα χρήματα για τη μεγάλη παρέμβαση στο πιο υποβαθμισμένο κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, το δυτικό, που καταλαμβάνει έκταση 6.615 στρεμμάτων.

Άλλωστε, το σχέδιο παρουσίασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τον προηγούμενο Οκτώβριο και είχε προαναγγείλει ότι «ένα μέρος των κονδυλίων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μπορεί να διατεθεί για έργα και παρεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης». Προφανώς και τα κονδύλια από τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη δεν αρκούν για να χρηματοδοτήσουν όλες τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στην περιοχή, όμως αποτελούν την αρχή, τη... μαγιά για να ξεκινήσει αυτή η πρώτη προσπάθεια, ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση εξυγίανσης, με αναπτυξιακό πρόσημο, σε ένα χώρο ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί παράδειγμα εγκατάλειψης. Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας εξάλλου, για το συγκεκριμένο συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο θα αξιοποιηθούν πόροι κι από το Interreg, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας και Αλιείας.

Αστικό περιβάλλον – μικροκλίμα

Σε αυτό το στόχο περιλαμβάνονται οι πιο δαπανηρές παρεμβάσεις συνολικά της στρατηγικής ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συνολικά κονδύλια που προβλέπεται να αγγίξουν ακόμη και το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου, ο οποίος είναι περίπου 85 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα έργα που θα γίνουν αφορούν σε αποκατάσταση - αξιοποίηση αποδεσμευμένων (από οχλούσες χρήσεις) χώρων για ενίσχυση αστικού πρασίνου και προώθηση δημιουργίας ελεύθερων χώρων. Επίσης, αφορούν στη δημιουργία – αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου επιπέδου πολεοδομικής ενότητας ή και πράσινων διαδρόμων. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται έργα για την αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου, αλλά και έργα για πράσινα δώματα και κάθετους κήπους.

Στο συγκεκριμένο άξονα ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που αναμένεται να περιληφθούν είναι αυτό της αξιοποίησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Οι ανακοινώσεις για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του στρατοπέδου αναμένεται να δώσουν και το «πράσινο φως», ώστε να ανοίξει η δυνατότητα ένταξής του για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι εξάλλου, για να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι σαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε χώρου που μπαίνει στο σχέδιο. Έτσι, αναμένεται τα πρώτα έργα στο πρώην στρατόπεδο για λογαριασμό του τοπικού δήμου Παύλου Μελά να γίνουν μέσα από τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Μεγάλη έμφαση αναμένεται να δώσουν και οι οχτώ δήμοι οι οποίοι συμμετέχουν στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση μελετών για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και για τους πυρήνες πρασίνου και τις πράσινες διαδρομές.

Σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα με τραγικές ελλείψεις σε πράσινο, η συνολική εικόνα μπορεί μέσα από αυτή και μόνο την παρέμβαση να αλλάξει ολοκληρωτικά. Για πρώτη φορά διατίθενται τόσα πολλά κονδύλια για την ενίσχυση του πρασίνου, οπότε η ορθολογική αξιοποίησή τους είναι το μεγάλο στοίχημα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου για τη Θεσσαλονίκη.

Αστική κινητικότητα

Στο στόχο περιλαμβάνονται δράσεις για καθαρές αστικές μεταφορές και προώθησή τους, ανάπτυξη συστήματος ποδηλατοδρόμων και ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων διαχείρισης κινητικότητας. Ο προϋπολογισμός που θα αποφασιστεί να διατεθεί θεωρείται ο πιο εύκολα απορροφήσιμος, διότι ήδη υπάρχουν ώριμες μελέτες σε μια σειρά από δήμους και φορείς για τέτοιου είδους έργα. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που είναι και η πιο απτή παρέμβαση είναι σχεδόν προσδιορισμένο και με το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας δίνεται λύση στη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, που είχαν βαλτώσει, με αποτέλεσμα να είναι το δίκτυο στάσιμο επί πολλά χρόνια. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνο η δημιουργία ποδηλατοδρόμων ή η επέκτασή τους, αλλά κυρίως η προστασία τους και η διασφάλιση της λειτουργικότητάς τους, που σήμερα είναι ανύπαρκτη, καθώς στην ουσία τελούν υπό... κατάληψη.

Πηγή: voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου