Πού φύτεψε ο Ιπποκράτης πλάτανο πριν 2400 χρόνια;

Πρόκειται για ένα τεράστιο δέντρο με περίμετρο κορμού 12 μέτρα. Πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν 2400 χρόνια περίπου και ότι κάτω απ’ τη σκιά αυτού του δέντρου δίδαξε ο Ιπποκράτης την Ιατρική στους μαθητές του.
Βρίσκεται πολύ κοντά στο κάστρο της Νεραντζιάς και στην Αρχαία Αγορά της Κω βρίσκεται ένας αιωνόβιος πλάτανος με ένα τεράστιο κορμό σαν σπηλιά.  Μια γέφυρα συνδέει το σημείο όπου βρίσκεται ο πλάτανος με το Κάστρο των Ιπποτών.




Το αιωνόβιο αυτό δέντρο με τον σπηλαιώδη κορμό, περιβάλλει παλιά τοπική παράδοση, που θέλει κάτω από τους κλώνους του να δίδαξε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του.

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω περίπου το 460 π.Χ. και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στην ιστορία της Ιατρικής. Γνωστός ως «ο πατέρας της Ιατρικής», θεωρήθηκε ο μέγιστος παθολόγος της εποχής του. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα οι γιατροί σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν τον «όρκο του Ιπποκράτη» για την απόκτηση του πτυχίου τους. Ο μεγάλος φιλόσοφος απορρίπτει για πρώτη φορά τη μυστηριακή θρησκεία, που ερμήνευε ως υπεύθυνο των ασθενειών το θεϊκό στοιχείο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ο άνθρωπος. Μελετάει την ανθρώπινη φύση, το σώμα και τη λειτουργία του, αλλά και την επίδραση που έχει το κλίμα και το περιβάλλον στην υγεία. Για την εφαρμογή της Ιατρικής χρησιμοποιούσε φυτά και βότανα, γιατί πίστευε βαθιά στη δύναμη της φύσης. Από τα περίπου 256 φυτά που χρησιμοποιούσε, αρκετά αποτελούν τη βάση ακόμα και σύγχρονων φαρμάκων.

Στην καρδιά των κατοίκων της Κω παραμένει βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι στον πλάτανό τους ταιριάζει να περιβάλλεται με το όνομα του μεγάλου προγόνου τους Ιπποκράτη, το δε αξιόλογο του δέντρου, που το καθιστά σε παγκόσμια κλίμακα ιερό σύμβολο του Κώου Πατέρα της Ιατρικής, επισφραγίζεται με την τέλεση, κάτω από τη σκιά του, του «17ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ιστορίας της Ιατρικής», τον Σεπτέμβριο του 1960 και του πανηγυρικού εορτασμού του «35ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ιστορίας της Ιατρικής» και της 1 ης Διεθνούς Ιατρικής Ολυμπιάδας», το Σεπτέμβριο του 1996, που διοργάνωσε το Δ.Ι.Ι.Κ.

Ο πλάτανος του Ιπποκράτη αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης πολλοί είναι ειδικά οι γιατροί, απ’ όλο τον πλανήτη, που έρχονται στην Κω για να δουν και να θαυμάσουν τον πλάτανο στη σκιά του οποίου δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, ο Ιπποκράτης.

Το είδος του πλατάνου είναι Πλάτανος ο ανατολικός (Platanus oricntalis L.) και η ηλικία του, αν και δεν έχει επακριβώς καθοριστεί, θεωρείται ότι φτάνει περίπου τα 2400 χρόνια. Η διάμετρος κορμού, στη βάση του, είναι 4,70 μέτρα και η περίμετρός του 10,50 μέτρα. Το εγκάρδιο ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλάδων, έχει σαπίσει με την πάροδο των αιώνων (από προσβολές διαφόρων μυκήτων και ξυλοφάγων εντόμων), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο εσωτερικό του μεγάλη κουφάλα. 
Έτσι ο ζωντανός κορμός έχει περιοριστεί σε έναν κατά τμήματα περιμετρικό δακτύλιο, πάχους από μηδέν (0) μέχρι δέκα με δεκαπέντε (10-15) εκατοστά. 
Μετά το 1975 η Δασική Υπηρεσία υπέδειξε και εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας, που αύξησαν τη ζωτικότητα του δέντρου, σταθεροποίησαν την φθίνουσα πορεία του και τη σήψη του ξύλου και από τότε το πάχος του περιμετρικού δακτυλίου άρχισε σιγά – σιγά να αυξάνει. Έγινε επίσης υποστύλωση των πλάγιων κλάδων, οι οποίοι κινδύνευαν να καταρρεύσουν κάτω από την πίεση του βάρους τους και τις τάσεις που δημιουργούνται από την επίδραση των ανέμων.

Τέθηκε κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας ύστερα από την με αριθμό 180324/6701/30 Αυγ.1985 (ΦΕΚ 589 τ.Β 2-10-85) Απόφαση του τέως Υπουργού Γεωργίας και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία κηρύχτηκε ο «πλάτανος του Ιπποκράτη» μαζί με τη γύρω από αυτόν έκταση, που είναι βιολογικά και οικολογικά αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία του, ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.


πηγή: https://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου