Crocus nivalis Bory & Chaub


Το C. nivalis είναι ένα Βαλκανικό είδος, που φύεται κυρίως σε λιβάδια και θάμνους (400 - 2800 m) στην Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό γεώφυτο, εύκολα αναγνωρίσιμο από τα μοβ άνθη με τον χαρακτηριστικό κίτρινο λαιμό τους, καθώς και τα σύνανθα φύλλα που φέρουν μία τυπική, για το γένος, μεσαία λευκή γραμμή.

Η άνθιση εκτείνεται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και παράγονται συνήθως 1-3 άνθη ανά άτομο. Η καρποφορία πραγματοποιείται στο τέλος της άνοιξης (συνήθως τον Μάιο) και οι
παραγόμενες, ξηροχασικές κάψες φέρουν συνήθως 15 σπέρματα. Στη φύση, νεαρά αρτίβλαστα παράγονται στις αρχές του χειμώνα ενώ το είδος αναπαράγεται και αγενώς με τους βολβοκόνδυλους.




Το γένος Crocus θεωρείται από τη Μινωική εποχή ένα σημαντικό φυτικό γένος, κυρίως εξαιτίας της βαφικής και καλλωπιστικής του αξίας. Αποτελεί δε σύμβολο της ενθάρρυνσης και προάγγελος της άνοιξης, καθώς είδη του γένους, όπως ο C. nivalis, είναι από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν στο τέλος του χειμώνα.

Ε. Σκούρτη
πηγή: http://www.hbs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου