Τα δέντρα προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δέντρα που εγκλιματίζονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα πολύ μικρότερο ποσό από ό,τι τα δέντρα που εκτέθηκαν μόνο σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας. 
Τα δάση είναι σε θέση να προσαρμόζονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες και να απελευθερώνουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τις έως τώρα θεωρίες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. 




Πέρα από την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα φυτά το απελευθερώνουν επίσης μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αναπνοή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αναπνοή των φυτών απελευθερώνει έξι φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα, μεγάλο μέρος της οποίας επαναπορροφάται από τα ίδια τα φυτά και τους ωκεανούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν σε δύο δάση στη Μινεσότα πώς επηρεάζεται ο ρυθμός αναπνοής σε δέκα διαφορετικά είδη δέντρων, τόσο από αρκτικά όσο και εύκρατα δάση, από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών έως πέντε ετών, χρησιμοποιώντας καλώδια θέρμανσης.

Τα δέντρα αυτά παρατηρήθηκαν τόσο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όσο και περίπου έξι βαθμούς θερμότερα.

Για να καταδείξουν πώς τα φυτά προσαρμόζονται στις μακροπρόθεσμες αυξήσεις της θερμοκρασίας, οι επιστήμονες συνέκριναν τρία πράγματα: πόσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνουν σε συνθήκες περιβάλλοντος, πόσο απελευθερώνουν στις θερμότερες συνθήκες, και τέλος πόσο διοξείδιο του άνθρακα απελευθέρωναν όταν εκτέθηκαν στην υψηλότερη θερμοκρασία για σύντομο χρονικό διάστημα λεπτών ή ωρών.

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι τα δέντρα που εγκλιματίζονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες αύξησαν την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα πολύ μικρότερο ποσό από ό,τι τα δέντρα που εκτέθηκαν μόνο σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας.

Τα αρκτικά και εύκρατα δάση αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των δασικών περιοχών του κόσμου, και η προσαρμογή της αναπνοής τους αποτελεί εφόδιο κατά της κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν οι ερευνητές.

EPA/BARBARA WALTON - www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου