Βαλσαμόχορτο. Ένα βότανο που «χαϊδεύει» την ψυχή

Το Βαλσαμόχορτo είναι ένα φυτό που φτάνει το 60 εκατοστά ύψος. Τα άνθη του, όταν ανθήσουν είναι κίτρινα ή χρυσοκίτρινα. Χαρακτηριστικό του είναι η μικρές βούλες σε χρώματα πορτοκαλί, κόκκινο ή και καφέ που βρίσκονται πάνω στα άνθη του.
Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στην ουσία υπερικίνη. 
Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική ή εσωτερική χρήση. Όταν το λαμβάνει κάποιος σαν τσάι ή σταγόνες ή λάδι (το γνωστό σπαθόλαδο) έχει θετική επίδραση στην πέψη.

Αυτό όμως που το κάνει πολύ ιδιαίτερο είναι η επίδραση στην ψυχολογία.

Η κατάθλιψη συχνά συσχετίζεται με την έλλειψη νευροδιαβιβαστών όπως την Ντοπαμίνη, την Νοραδρεναλίνη και την Σεροτονίνη. Η λήψη βαλσαμόχορτου αυξάνει το ποσοστό αυτών των ουσιών και λειτουργεί όπως ένα αντικαταθλιπτικό. 

Λέγεται ότι στην τακτική του λήψη βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο αυτού του είδους η επίδραση δεν είναι άμεση. Ένα άτομο θα πρέπει να λαμβάνει το βότανο (σε σκεύασμα) για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες. Μια τέτοια θεραπεία δείχνει μάλιστα αποτέλεσμα όταν κρατήσει πάνω από 4 έως 6 μήνες.

Η δοσολογία στο τσάι του βαλσαμόχορτου είναι 2 – 4 γρ. δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού το οποίο περιχύνουμε με καυτό νερό. Αφού τραβήξει για 5 – 10 λεπτά στραγγίζετε. Καθώς όμως το κάθε σκεύασμα τσαγιού είναι διαφορετικό σε περιεκτικότητα υπερικίνης θα πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά εκ των προτέρων οι οδηγίες χρήσης και να δείξετε προσοχή στις παρενέργειες.


πηγή: http://cityportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου