Ορχιδέα παράγει ανθρώπινες οσμές για να έλκει κουνούπια!

Οι ορχιδέες είναι πραγματικοί μάστορες της παραπλάνησης, με πολλά είδη να μοιάζουν και να μυρίζουν σαν θηλυκά έντομα για να προσελκύουν ερωτοχτυπημένους επικονιαστές.
Όπως φαίνεται όμως υπάρχει και ένα είδος που δεν μιμείται έντομα αλλά τον άνθρωπο. Αμερικανοί βιολόγοι αναφέρουν ότι η ορχιδέα Platanthera obtusata, είδος που φύεται σε βάλτους της Βορείου Αμερικής, απελευθερώνει στον αέρα ουσίες που υπάρχουν στην ανθρώπινη μυρωδιά.




Προσελκύει έτσι κουνούπια, τα οποία μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και επικονιάζουν την πονηρή ορχιδέα. Οι ερευνητές κάλυψαν άνθη της ορχιδέας με αεροστεγείς σακούλες, συνέλεξαν τα χημικά που εκπέμπονται και τα ανέλυσαν με τις τεχνικές της αέριας χρωματογραφίας και της φασματοσκοπίας μάζας. Εκτός από ουσίες που υπάρχουν και σε άλλα άνθη, η ανάλυση αποκάλυψε ορισμένα χημικά που έχουν ανιχνευθεί και στον ανθρώπινο ιδρώτα, αναφέρει ο δικτυακός τόπος της επιθεώρησης «Science».

Η «ανθρώπινη μυρωδιά» της ορχιδέας μόλις που διακρίνεται από την ανθρώπινη μύτη, φαίνεται όμως ότι ανοίγει την όρεξη στα κουνούπια: εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η έκθεση των εντόμων στη μυρωδιά πυροδοτεί ηλεκτρική δραστηριότητα στις νευρικές απολήξεις των κεραιών τους, ανακοίνωσαν οι ερευνητές σε συνέδριο Συγκριτικής Βιολογίας στο Όρεγκον. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί τώρα συμπεριφορικές μελέτες για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και να ανακαλύψει χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως δόλωμα σε εντομοπαγίδες.


πηγή: Ευαγγελία Αναστασάκη - http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου