ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ: «ΑΤΙΘΑΣΗ» ΟΜΟΡΦΙΑ

To Κυκλάμινο είναι ένα αυτοφυές αγριολούλουδο που ευδοκιμεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες που βρίσκονται γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. 

Επιπλέον είναι ένα πανέμορφο και ιδιαίτερα αγαπητό φυτό, κάτι που αιτιολογεί την απόφαση του ανθρώπου να καλλιεργήσει κυκλάμινα. 




Το άγριο φυτό που φυτρώνει μόνο του στις σχισμές των βράχων μπορεί εύκολα να ομορφύνει τις γλάστρες ή τους κήπους σας. 
Στη φύση η ανθοφορία του γίνεται το Σεπτέμβριο, ενώ στην καλλιεργήσιμη εκδοχή του η περίοδος αυτή ξεκινάει το Νοέμβριο και λήγει στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοιχτό ροζ χρώμα και στη βάση των πετάλων τους σκούρο ροζ, ενώ τα κυκλάμινα που υπάρχουν στα ανθοπωλεία χαρακτηρίζονται από την πραγματικά εντυπωσιακή χρωματική παλέτα τους, η οποία περιλαμβάνει απίθανες αποχρώσεις, από λευκό μέχρι μοβ. Εκτός από τα άνθη, ιδιαίτερα όμορφα είναι και τα φύλλα του κυκλάμινου σε σχήμα καρδιάς και σκουροπράσινο χρώμα, πάνω στα οποία διαγράφονται γκρι ή ασημί γραμμικά σχήματα. 
Το ύψος του, που φτάνει γύρω στα 10-15 εκ., αλλά κυρίως η ντελικάτη παρουσία του έχει πολλές διακοσμητικές εφαρμογές. Πολλές φορές βλέπουμε κυκλάμινα φυτεμένα σε πυκνή διάταξη μέσα σε μεγάλες γλάστρες να πλαισιώνουν τον κορμό μεγαλύτερων φυτών. 
Το οπτικό εφέ είναι εντυπωσιακό αφού τελικά παρουσιάζεται ένα «λουλουδιασμένο» υπόστρωμα!

Πρόσφατες ιατρικές έρευνες και μελέτες έδειξαν ότι το κυκλάμινο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. 
Στο εκχύλισμα του φυτού περιέχεται μια νέα ουσία η οποία έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία της ρινοκολπίτιδας. 
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτού του τύπου ψεκάζονται απευθείας στο ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας αύξηση των ρινικών εκκρίσεων. Αυτές οι επιπλέον εκκρίσεις διαρκούν μερικές ώρες, ελαττώνουν το οίδημα και βοηθούν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Πώς καλλιεργείται το κυκλάμινο;
Η φροντίδα του κυκλάμινου στο σπίτι είναι σχετικά απαιτητική. Ο πιο συνοπτικός κανόνας επιβίωσης είναι: όχι στη ζέστη, ναι στην υγρασία.

Μπορείτε να φυτέψετε κυκλάμινα είτε αγοράζοντας έτοιμους βολβούς από ανθοπωλείο ή φυτώριο είτε με σπόρους. 
Αν επιλέξετε το δεύτερο τρόπο και επιθυμείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία, μπορείτε πριν φυτέψετε τους σπόρους να τους αφήσετε σε νερό για ένα εικοσιτετράωρο. 

Το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσετε το φυτό να βρει τη θέση του σε δροσερό και φωτεινό σημείο της βεράντας, αλλά σε κάθε περίπτωση μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. 
Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ποτίσετε τη γλάστρα είναι τοποθετώντας τη σε έναν κουβά ή μια λεκάνη με νερό, ώστε να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου υγρανθεί το χώμα στην επιφάνεια. 

Ευκολότερος τρόπος είναι το καθημερινό, με μέτρο πότισμα και ο συχνός έλεγχος του υποστρώματος: όταν το χώμα δε στεγνώνει οι ρίζες κινδυνεύουν να σαπίσουν! 
Γι' αυτόν το λόγο δεν πρέπει να μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Πάντως όταν το χώμα φαίνεται ξερό πρέπει να επαναλαμβάνεται το πότισμα. 

Οσο περισσότερο πλησιάζουν οι συνθήκες που έχετε εξασφαλίσει στο φυτό σας σε αυτές που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον, τόσο πιο εντυπωσιακά και υγιή θα είναι τα αποτελέσματα που θα απολαύσετε.

Την άνοιξη, όταν τα λουλούδια πέσουν, τοποθετήστε τη γλάστρα σε σκιερό σημείο και σταματήστε το πότισμα. 
Ολο το καλοκαίρι οι βολβοί θα μείνουν ανενεργοί, το Σεπτέμβριο η διαδικασία του ποτίσματος πρέπει να ξαναρχίσει και το Νοέμβριο τα νέα λουλούδια θα κάνουν την εμφάνισή τους, πλημμυρίζοντας το χώρο που τα φιλοξενεί με τα χρώματά τους. 

Το κυκλάμινο αντέχει στο κρύο χάρη στην άγρια φύση του. 
Παρ' όλα αυτά, τα φυτά που πωλούνται στα ανθοπωλεία δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξουν αν η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 0οC. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να τα καλύψετε.

Οι εργασίες του Νοεμβρίου
Το Νοέμβριο οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Οι εργασίες στον κήπο και τη βεράντα μειώνονται δραστικά και βασικά ξεκινά η προετοιμασία για το χειμώνα:
  • Μεταφέρετε σταδιακά στο εσωτερικό του σπιτιού τα φυτά που βγάλατε έξω το καλοκαίρι. Αν τα καλοριφέρ έχουν ήδη ανάψει τοποθετήστε κοντά τους ένα μπολ με νερό για να αυξηθεί η υγρασία στο χώρο.
  • Τώρα που το φως λιγοστεύει, εξασφαλίστε στα φυτά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη καλύτερες θέσεις.
  • Τα πεσμένα φύλλα ευνοούν την ανάπτυξη των βλαβερών εντόμων τώρα που η ατμοσφαιρική υγρασία ανεβαίνει. Για αυτό καθαρίζετε σχολαστικά κάθε πιθανή εστία.
  • Ενισχύστε τη λίπανση τώρα που η θερμοκρασία πέφτει.
  • Ελαττώστε τη συχνότητα του ποτίσματος, αλλά όχι την ποσότητα του νερού.
  • Διατηρήστε στο εσωτερικό του σπιτιού μικρά κλωναράκια από μυρωδικά, όπως ο βασιλικός ή ο δυόσμος, που δεν αντέχουν στο κρύο.
  • Φυτέψτε βολβούς, χωρίς να ξεχνάτε πού και πού να τους ποτίζετε.
  • Τα τροπικά φυτά δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, για αυτό πρέπει να τα προστατέψετε.


Από την Αγγελική Νάκου -  www.idanikospiti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου