Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Tο βότανο Tripterygium wilfordii, ή lei gong teng στα Mandarin, raikōtō στην Ιαπωνική, γνωστό ως Thunder God Vine = « η άμπελος του θεού των κεραυνών» (άμπελος του Διός;), ανήκει
στα Celastrales: Celastraceae . Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, ημιαναρριχώμενος μέχρις ύψους και 12 μ., με καστανόχρωμους, γωνιώδεις, χνουδωτούς βλαστούς. Τα φύλλα του (5-15 cm Χ 2.5 - 7 cm), έχουν σχήμα ωοειδές – ελλειπτικό και χρώμα ανοιχτό πράσινο, τα άνθη του είναι μικρά, με 5 πέταλα, υπόλευκα και οι καρποί του καστανοκόκκινοι, με τρία πτερύγια (Tripterygium).




Φύεται μεγάλη ποικιλία εδαφών, αρκεί να έχουν υγρασία, σε σκιερές και μη τοποθεσίες. Άγνωστον αν υπάρχει στην Ελλάδα και που.
Συλλέγεται κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, για τις ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη του.
Το Tripterygium wilfordii, έχει ενσωματωθεί στην κινεζική ιατρική και χρησιμοποιείται αιώνες τώρα, κατά του πυρετού, των οιδημάτων και του άνθρακα, ενώ πιο προσφάτως για την αποκατάσταση, της ρευματοειδούς αρθρίτιδος, χρονίας ηπατίτίδος και νεφρίτιδος, αγκυλωτικής σπονδυλίτιδος και δερματικών παθήσεων.
Tο φυτό, καθώς και τα συγγενή του Trypterigium hypoglaucum και Tripterygium regeli, περιέχει πολλά δραστικά συστατικά, από τα οποία τουλάχιστον 6 αναστέλλουν την ανδρική γονιμότητα. Το κυριότερο από τα συστατικά αυτά είναι η τριπτολίδη (triptolide), γεγονός που την καθιστά πιθανό στόχο ερευνητών φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα από στόματος χορηγούμενο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες.
Μεγάλες δόσεις αυτής της χημικής ενώσεως φαίνεται να έχουν κατασταλτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, και αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση φλεγμονών.
Μελέτες με αντικείμενο την τριπτολίδη έχουν δείξει ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κυτταρικού θανάτου καρκινικών κυττάρων, καθιστώντας την χρήσιμη στη θεραπεία μορφών καρκίνου. Η εξεύρεση φαρμακευτικών ουσιών για τη συρρίκνωση ή την αναχαίτιση των όγκων αποτελεί σημαντική πτυχή της θεραπείας καρκινοπαθών, οι όγκοι των οποίων είναι πολύ μεγάλοι, πολυοργανικοί ή διάσπαρτοι -και, ως εκ τούτου, μη εγχειρήσιμοι.
Ένα άλλο συστατικό του φυτού το celastrol (quinone triterpene), βρέθηκε ότι μαζί με την τριπτολίδη, έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν ή και να εξαφανίσουν όγκους του παγκρέατος σε ποντικούς. Αυτό δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη φαρμάκου και για τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου για τον Καρκίνο της Μινεσότα ( www.cancer.umn.edu), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μετά από θεραπεία 40 ημερών με τριπτολίδη, ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας, δεν παρατηρήθηκαν καρκινικοί όγκοι.
Πέραν του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει για τους ερευνητές ογκολόγους, η τριπτολίδη είναι επίσης υποψήφια για χρήση σε φαρμακευτικές ουσίες για τη θεραπεία της πολυκυστικής νόσου των νεφρών. Αυτή η πάθηση αποτελεί συχνό αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας ανά τον κόσμο και ανθίσταται σθεναρώς στις θεραπείες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τριπτολίδη ενδέχεται να βρει πεδίο εφαρμογής στη διαχείριση αυτού του συχνού νεφρικού προβλήματος.
Όπως και με πολλές άλλες ισχυρές ουσίες, όπως η κουρκούμη και το τζίντζερ, που έχουν καταπληκτικές αντικαρκινικές ιδιότητες και που είναι σχεδόν δωρεάν σε σύγκριση με τα ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα κατά του ουσίες και βασικό, χωρίς παρενέργειες, η συμβατική ιατρική θεωρεί ότι είναι ακόμη ενωρίς (!) για να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί στην παραδοσιακή ιατρική έχουν γνωστό από αιώνων. Και, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταφέρει να αγνοήσουν αυτά τα βότανα όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, έχουν ακόμη επινοήσει χιλιάδες μελέτες που να αποδεικνύουν την υποτιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που προωθούνται από αυτές ...



Κ. Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου