ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΓΑΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ

Οι ποικιλίες των κόκκινων γαιοσκωλήκων Eisenia Fetida και Eisenia Andrei είναι τα καλύτερα είδη για την κομποστοποίηση των αποβλήτων και την αποσύνθεση
οργανικών υλών για παραγωγή οργανικού λιπάσματος με όλα τα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά.


Τι εννοούμε λέγοντας κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες;

Οι γαιοσκώληκες τρώνε και χωνεύουν τα σκουπίδια αποβάλλοντας ταυτόχρονα περιττώματα, πλούσιες αζωτούχες ενώσεις, που είναι κατάλληλα για λίπανση και θρέψη των φυτών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανακυκλωθεί το 60% των οικιακών απορριμμάτων, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Πώς αναπτύσσονται και πώς εργάζονται οι γαιοσκώληκες;

Οι γαιοσκώληκες αναπτύσσονται γρήγορα όταν η τροφή που τους παρέχουμε είναι αρκετή. Η ιδανική θερμοκρασία κατά την ανάπτυξη τους στους κάδους κομποστοποίησης κυμαίνεται μεταξύ 17-23 oC. Πάνω από 29 oC δεν αντέχουν και πεθαίνουν.

Οι γαιοσκώληκες έχουν ανάγκη από υγρό περιβάλλον καθώς αναπνέουν μέσω του δέρματός τους, απορροφούν τα υγροποιημένα μίγματα των τροφών (δεν έχουν δόντια) και παράγουν λίπασμα. Ιδανική υγρασία 75-90%.
Οι γαιοσκώληκες δεν είναι παρασιτικοί οργανισμοί και δεν μεταφέρουν παθογόνα (αρρώστιες). Αντιθέτως είναι ανήκουν στους ανώτερους οργανισμούς, και είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για τον εξαερισμό και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Δηλαδή με άλλα λόγια είναι ακούραστοι εργάτες που η φύση τους ανέθεσε πολλούς ρόλους, και ένας από αυτούς είναι και η κομποστοποίηση.
Χρειάζονται οξυγόνο για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό επιτυγχάνεται με μια σταθερή παροχή καθαρού αέρα στον κάδο κομποστοποίησης.
Το pH που μπορούν να ανεχθούν κυμαίνεται μεταξύ 4,2 έως 8,0


Στην περίπτωση της κομποστοποίησης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαιοσκώληκες στην αρχική τους φάση (στάδιο κουκούλι), καθώς επίσης και στην τέλεια μορφή, ανακατεμένα με φύλλα και χώμα. Ανακατεύουμε ώστε να εμπλουτίζεται το μίγμα με οξυγόνο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των σκουληκιών κατά την κομποστοποίηση εξαρτάται από την καθημερινή διατροφή τους με απόβλητα. (1 λίτρο βιομάζας σκουληκιών μπορούν να φάνε 4 λίτρα τροφίμων περίπου την ημέρα).
Οι γαιοσκώληκες ζουν και πολλαπλασιάζονται σε υγρό περιβάλλον γι’ αυτό δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με χημικά (π.χ. απορρυπαντικά, καυστικά και πολύ τοξικά μίγματα κατά την κομποστοποίηση).
Κατάλληλη τροφή αποβλήτων ενδεικτικά, είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα χαλασμένα τρόφιμα, ο καφές, το τσάι, το κέλυφος των αυγών κ.α. εκτός από το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικά τα μη βιοαποδομήσιμα υλικά.
Αν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη τροφή, τα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται σε υψηλό ποσοστό και έτσι δεν είναι απαραίτητο να τροφοδοτούμε συνεχώς τους κάδους με νέα σκουλήκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου