Συναγερμός για επικίνδυνο μύκητα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά στο Μαραθώνα, επισημαίνοντας ότι ο ιδιαίτερα επικίνδυνος μύκητας «Batrachochytrium dendrobatidis» πιθανότατα βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο!
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος μύκητας είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση πολλών πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο, ενώ τονίζεται ότι στην Ελλάδα έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του σε Δυτική Πελοπόννησο και Θράκη.
Ο Φορέας Διαχείρισης παρακαλεί όλους τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου και τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν την οποιαδήποτε επαφή με αμφίβια, αφού ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του.
Διαβάστε την ανακοίνωση αναλυτικά: «Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του υγροτόπου Σχινιά για πιθανή επικείμενη παρουσία του εξαιρετικά επικίνδυνου για τα αμφίβια μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis. Ο συγκεκριμένος μύκητας ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα ο μύκητας έχει ήδη εντοπιστεί σε πληθυσμούς βατράχων στη Θράκη (Βιστωνίδα) και τη δυτική Πελοπόνησσο (Στροφυλιά). Η ταχύτητα εξάπλωσης του Batrachochytrium dendrobatidis σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο του δράση, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών Αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του υγροτόπου Σχινιά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί και να αποφεύγουν κάθε αναίτιο/άσκοπο χειρισμό, σύλληψη ή μεταφορά ζωντανών αμφίβιων αλλά και επαφή με νεκρά αμφίβια.
Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ατόμων βατράχων παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα τον Φορέα Διαχείρισης.
Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης σε περίπτωση συμβάντος στην περιοχή συμβουλευτείτε την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία».

inagreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου