Νοέμβριος - Εργασίες στον Κήπο

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου αλλά και ο προάγγελος του χειμώνα που είναι ante portas.

Είναι ένας μήνας που γενικά οι δουλειές στον κήπο μας ελαττώνονται σημαντικά ενώ τον επόμενο μήνα, το Δεκέμβριο, σχεδόν σταματούν – εξ' ου και ο συγκεκριμένο μήνας ονομάζεται και "καθαρός".

Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες εργασίες που μπορούμε να κάνουμε στον κήπος μας το Νοέμβριο:

► Ρίχνουμε λίπασμα στα φυτά μας ώστε να εκμεταλλευτούμε τις πρώτες βροχές που συνήθως συνοδεύουν το συγκεκριμένο μήνα και βέβαια εντείνονται τους επόμενους.

► Μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συσσωρευτεί απ' όλη τη φθινοπωρινή περίοδο και πέραν του ότι ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων μπορούν ν' αποφράξουν τις διόδους διαφυγής του βρόχινου νερού δημιουργώντας προβλήματα στην περίπτωση κάποιας έντονης και με διάρκεια βροχής.

► Φροντίζουμε για τη στήριξη των πιο αδύναμων φυτών μας ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

► Ελαττώνουμε τη συχνότητα που ποτίζουμε καθώς οι θερμοκρασίες είναι συνήθως σημαντικά χαμηλότερες.

► Είναι ο τελευταίο μήνας που μπορούμε να φυτέψουμε νέα δέντρα καθώς την περίοδο του χειμώνα λόγω κρύου και πιθανών παγετών υπάρχει "απαγορευτικό" για τη συγκεκριμένη εργασία.

► Επειδή το Νοέμβριο οι ώρες της ημέρας μειώνονται σημαντικά και η θερμοκρασία γενικά πέφτει, μεταφέρουμε τις γλάστρες με τα πιο ευαίσθητα φυτά σε σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού μας τα οποία απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή -για τη συγκεκριμένη περίοδο- ηλιοφάνεια, ενώ παράλληλα είναι κατά το δυνατόν προστατευμένα από το κρύο και το δυνατό αέρα.

► Επειδή τα χρυσάνθεμα βρίσκονται στο απόγειο της ανθοφορίας τους το συγκεκριμένο μήνα, φροντίζουμε να κόβουμε τακτικά τα ξερά άνθη ώστε να την ενισχύουμε. Παράλληλα, μόλις αυτή ολοκληρωθεί, τους κάνουμε ένα γενναίο κλάδεμα.

► Τέλος, μορούμε να φυτέψουμε λαχανικά όπως λάχανο, μαρούλι, καρότα και ρόκα.

- See more at: http://praktikesidees.gr/v2/khpos/hmerologio-khpou-noemvrios/#sthash.G4H9cyve.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου