Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Η ΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

 Η μέντα είναι ένα πολυετές φυτό ύψους μέχρι 60 εκατοστά και αναπτύσσεται κυρίως στην Ευρώπη, Καναδά και Αμερική. Τα φύλλα είναι μικρά, ελλειψοειδή ενώ τα άνθη είναι
μώβ-ρόζ και εμφανίζονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα, καλλυντικά και φάρμακα. Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική στην ανακούφιση του κρυολογήματος ενώ επίσης μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου καθώς και την ναυτία, δυσπεψία και πονοκέφαλο.

Ιστορία και χρήσεις

Θεωρείται ότι το όνομα μέντα προέρχεται από το όνομα της μυθικής νύμφης Μίνθας η οποία μεταμορφώθηκε σε φυτό. Είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά φυτά και χρησιμοποιείται τόσο στην ανατολίτικη όσο και στην δυτική κουλτούρα και παράδοση. Οι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι και Αιγύπτιοι, χρησιμοποιούσαν το φυτό αυτό στην μαγειρική, καθώς και στην φαρμακευτική. Η μέντα είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά φυτά που χρησιμοποιούνται στον κόσμο. Η παγκόσμια παραγωγή κυμαίνεται σε 8000 τόνους ανά έτος. Τα φύλλα καθώς και το έλαιο χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική, στην αρωματοποιία και στα καλλυντικά καθώς επίσης και στην μαγειρική. Το έλαιο του είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα τα πτητικά έλαια άλλων αρωματικών φυτών. Οι βοτανολόγοι θεωρούν ότι η μέντα
  • είναι αντισηπτική, αντιεμετική, αναλγητική, αντικαταρροική, και αντιμικροβιακή.
  • Το αφέψημα μέντας χρησιμοποιείται για την θεραπεία του βήχα, του βρογχύτη, φλεγμονών του στόματος και του λαιμού.
  • Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης, στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του πεπτικού συστήματος , των κολικών του εντέρου στα βρέφη, του μετεωρισμού, της ναυτίας, του εμετού, της πρωινής αδιαθεσίας, της ανορεξίας αλλά και ως σπασμολυτικό στην μείωση των συμπτωμάτων αερίων και κραμπών.
  • Σήμερα επίσης χρησιμοποιείται στην θεραπεία των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου, της ελκώδους κολίτιδας αλλά και στην ανακούφιση των κραμπών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Το αιθέριο έλαιο του, χρησιμοποιείται στην θεραπεία την πονοκεφάλων, ημικρανιών και νευραλγιών.
  • τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση πέτρας στην χολή.
Συστατικά αιθέριου ελαίου. Η μέντα περιέχει πτητικά έλαια όπως είναι η μενθόλη, η ισομενθόλη, το λεμονένιο, το α και β πινένιο, διάφορα μονοτερπένια, καφεϊκό οξύ, φλαβονοειδή, ταννίνες. Τα βασικά συστατικά του αιθέριου ελαίου είναι η μενθόλη και δευτερευόντως η μενθόνη. Η μενθόλη, σχηματίζει ένα άχρωμο κρύσταλλο ή σκόνη. Θεωρείται υπεύθυνο για την σπασμολυτική δράση της μέντας και η συγκεκριμένη ουσία παρουσιάζει αντιβακτηριακή ιδιότητα και χρησιμοποιείται ως τοπικό αναισθητικό. Έχει αναφερθεί σημαντική δράση, όταν εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, στην θεραπεία του πονόδοντου, του εκζέματος, των αιμορροΐδων και των μυοσκελετικών πόνων.

Άλλες χρήσεις.

Βιομηχανική. Χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, παγωτά, ποτά και αναψυκτικά
Κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται σε σκευάσματα για την αντιμετώπισης της ακμής και δερματικών παθήσεων
Φυτοπροστασία. Εκχυλίσματα της μέντας είναι αποτελεσματικά στην μείωση του πληθυσμού των νηματωδών στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η χρήση νηματοδοκτόνων και βρωμιούχου μεθυλίου που μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και υποβαθμίζουν το περιβάλλον

Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anatakti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...