Η "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" (FoPD)

Η μαγεία και η σπουδαιότητα της ύπαρξης των φυτών στον πλανήτη μας θα βρεθούν στο φως της δημοσιότητας σε παγκόσμια κλίμακα κατά τη διάρκεια μιας ειδικά αφιερωμένης "Ημέρας της Μαγείας των Φυτών" που διοργανώνεται
στις 18 Μαΐου 2012 υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (EPSO, www.epsoweb.org).
Η ημέρα αυτή έχει ήδη υιοθετηθεί από 39 χώρες και περισσότερα από 550 ιδρύματα -από βοτανικούς κήπους μέχρι ερευνητικά κέντρα- που θα φιλοξενήσουν διάφορες ανοικτές εκδηλώσεις, με αντικείμενα τα οποία σχετίζονται στενά με την βασική έρευνα στα φυτά, τη γεωργική έρευνα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα, την εκπαίδευση και την τέχνη. Το ευρύ κοινό καθώς και τα ΜΜΕ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε αυτές, να παρακολουθήσουν ομιλίες και συνεντεύξεις τύπου, να ξεναγηθούν σε εργαστήρια ή θερμοκήπια, πειραματικούς σταθμούς-αγρούς, μουσεία και άλλες επιδεικτικές δράσεις. Το κοινό θα έχει με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επιστήμονες των φυτών και να συζητήσει θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στη βιολογία των φυτών.
Τα φυτά είναι μοναδικοί οργανισμοί. Μπορούν να παράγουν ζάχαρα μόνο από το φώς του ήλιου, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό. Η ικανότητα αυτή των φυτών για άμεση σύνθεση της τροφής τους, επέτρεψε την επιτυχημένη τους εξάπλωση, προσαρμογή και διαφοροποίηση σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τον συνολικό αριθμό των φυτικών ειδών να εκτιμάται περί τις 250.000. Με αυτές τους τις ικανότητες, τα φυτά αποτελούν τους βασικούς παραγωγούς βιομάζας, παρέχοντας στον άνθρωπο και στα ζώα τροφή, χαρτί, φάρμακα, χημικά, ενέργεια και ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Με την συντονισμένη πρωτοβουλία της "Ημέρας της Μαγείας των Φυτών" (www.plantday12.eu.), επιδιώκεται να 'φυτευτούν' εικονικοί και συνεχώς βλαστάνοντες σπόροι στην συλλογική συνείδηση του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου κοινού ώστε να γίνει κατανοητή η ιδιαίτερη σημαντικότητα των επιστημών των φυτών για το τωρινό και μελλοντικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τοπίο.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχοντας στην παραπάνω διεθνή πρωτοβουλία, σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στον χώρο του.

Ο Πρύτανης του Γ.Π.Α. Ο Εθνικός Συντονιστής της "Ημέρας της Μαγείας των Φυτών"
Καθηγητής Κωνσταντίνος Φεγγερός
Καθηγητής Γεώργιος Ν. Σκαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου