Ένας δημοφιλής φίλος, Ίλεξ

Ο ίλεξ (Ilex), απαντάται στα ελληνικά : αρκουδοπούρναρο και ου [γαλλ. houx], είναι γένος φυτών που περιλαμβάνει γύρω στα 600 είδη της οικογένειας Κηλαστρώδη. Κατάγεται από την Ευρώπη, την Ασία και την βορειοδυτική Αφρική.
Πρόκειται για αειθαλή θάμνο. Υπάρχουν σχεδόν 400 είδη και πολυάριθμα υβρίδια σ’ όλο τον κόσμο, μερικά από τα οποία
φθάνουν ακόμη σε ύψος τα 10 μέτρα.
Στην χώρα μας το σύνηθες ύψος του είναι 1-3 μέτρα. Το απαρτίζουν νεαροί βλαστοί πράσινου χρώματος που μετά την ολική ξυλοποίηση γίνονται γκρίζοι. Τα φύλλα του είναι σκληρά, δερματώδη, σκουροπράσινα, γυαλιστερά, με μικρούς μίσχους, σχήματος ωοειδούς.
Η περίμετρος του φύλλου είναι οδοντωτή κατάλήγουσα σε αγκάθια
Ανθοφορία : Άνθη μικρά, μασχαλιαία, λευκά η λευκοκίτρινα, από Απρίλιο έως τον Μάιο, πολλά αλλά χωρίς ιδιαίτερη διακοσμητική σημασία, με ελαφρύ άρωμα.
Καρπός : Πολλοί μικροί σφαιρικοί κόκκινοι καρποί εμφανίζονται στα θηλυκά φυτά, από Σεπτέμβριο μέχρι Ιανουάριο, με ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .
Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος. Είναι ανθεκτικό στο κρύο και στα ασβεστούχα εδάφη, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές . Ποτίσματα κανονικά.
Χρησιμότητα : Χρησιμοποιείται σε κήπους μεμονωμένο ενδιάμεσα τού χλοοτάπητα, η σε μοναχικά σημεία, άκριες παρτεριών και φυτοδοχεία . Οι διακοσμιτικοί του καρποί επάνω σε κλαδιά του φυτού, διακοσμούν τα ανθοδοχεία ιδιαίτερα κατά το Νέο Έτος και τα Χριστούγεννα. Επιπλέον χρησιμοποιούνται και σε σειρά για δημιουργία ελεύθερου φράχτη, που όμως είναι πολύ αργής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου