Ποϊνσέττια - Αλεξανδρινό

Η Ποϊνσέττια είναι το πλέον δημοφιλές φυτό την εποχή των Χριστουγέννων στην χώρα μας. Η καταγωγή της ποϊνσέττιας είναι από την κεντρική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Μεξικό. Το Αλεξανδρινό είναι θαμνώδες καλλωπιστικό φυτό με πυκνό και παχύ  φύλλωμα και με βάκτρια κόκκινα ή
λευκά φύλλα. Στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη μπορεί να αναπτυχθεί και ως δέντρο στον κήπο.  Η ποϊνσέττια θεωρείται όμως κατ’ εξοχήν φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλη διακοσμητική αξία.Φωτισμός- Θερμοκρασία: Η ποϊνσέτια χρειάζεται καλοφωτισμένη θέση για να αναπτυχθεί σωστά. Όμως την εποχή της έντονης ανάπτυξης του φυτού πρέπει να προφυλάσσεται από τον ήλιο. Συγκεκριμένα, η περίοδος αυτή παρατηρείται ακριβώς πριν από την εποχή ανθοφορίας. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του έχει ανάγκη μια μέση θερμοκρασία της τάξεως των 16ο C, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να αντέξει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Πότισμα- Λίπανση: Η ποϊνσέτια χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και ανθοφορίας της. Γενικά πρέπει να διατηρείτε συνεχώς υγρό το χώμα. Mετά την ανθοφορία το φυτό δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η αύξηση της συχνότητας των ποτισμάτων πραγματοποιείται πάλι μετά τα μέσα περίπου του καλοκαιριού. Η λίπανση είναι απαραίτητη για την υγεία του φυτού. Η ποϊνσέτια έχει ιδιαίτερη ανάγκη για θρεπτικά στοιχεία κατά την εποχή της ανάπτυξης και ανθοφορίας της.
Κλάδεμα- Μεταφύτευση: Το φυτό αυτό πρέπει να κλαδεύετε πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας του έτσι ώστε να δυναμώνει η νέα βλάστηση. Η μεταφύτευση χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν το φυτό είναι πολύ μεγάλο για τη γλάστρα. Αυτό γίνεται πάντοτε κατά τα μέσα του καλοκαιριού και μάλιστα, εφόσον πραγματοποιηθεί πρώτα το κλάδεμα.
Φυσιολογικά Προβλήματα:
• Τα φύλλα του φυτού κιτρινίζουν, συστρέφονται και μετά πέφτουν: η κατάσταση αυτή οφείλεται στην υπερβολική ζέστη ή στο ανεπαρκές πότισμα είτε στην έλλειψη φωτισμού.
• Το φυτό είναι αδύναμο και ασθενικό: οφείλεται στα ρεύματα αέρα γι’ αυτό και πρέπει να μεταφέρετε το φυτό σας σε κάποιο άλλο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου